LA FAMÍLIA FIGUERAS HA ESTAT HISTÒRICAMENT ESTRETAMENT LLIGADA AL MOVIMENT CULTURAL I ARQUITECTÒNIC DEL MODERNISME A BARCELONA

Origens

Arior neix l’any 1968, de la mà del pintor, escultor i joier Jordi Figueras i Bas (Barcelona, 1942). La seva trajectòria comença el 1957, quan inicia la seva formació artística a l’Escola Massana treballant el modelatge amb fang. Estudis que alterna amb la seva activitat laboral, entrant d’aprenent a l’antic taller de joieria de Serrahima.
Desprès de passar per diferents tallers de joieria, decideix obrir un petit taller al barri de Gràcia,  on comença a dissenyar, fabricar i distribuir les seves joies.
El color, les formes i la inspiració gaudiniana de les seves primeres col·leccions no són casuals. La família Figueras ha estat històricament estretament lligada al moviment cultural i arquitectònic del Modernisme a Barcelona.

Prova d’això ho són tant la Casa Figueras, situada a Les Rambles, com la Torre Bellesguard, que fou encarregada a l’arquitecte Antoni Gaudí per la besàvia de Jordi Figueras, Maria Sagués i Molins l’any 1900. Els seus fills (l’avi i el tiet avi de Jordi Figueras), Francesc i Jaume Figueras i Sagués, gràcies a la relació d’amistat que mantenien amb Gaudí, li van encarregar que dissenyés la seva casa d’estiu sobre l’antiga fortalesa originaria de 1410, allà on havia establert la seva residència el darrer rei de la Corona de Catlunya i Aragó, Martí I l’Humà.

Aquesta casa està considerada com l’obra més personal i intimista d’en Gaudí. Amb ella va poder expressar tant el seu sentiment de catalanitat com la seva vessant més mística i artística. Tot plegat gràcies a l’estreta relació que mantenia amb la família Figueras, tots ells socis del Cercle Artístic St. Lluch i de la Lliga Espiritual de la Moreneta, ambdós moviments culturals imprescindibles per entendre la Barcelona del moment.

La Casa Figueras està considerada com la obra mes personal i intimista d’en Gaudí, doncs la relació que mantenien la família Figueras amb el genial arquitecte va més enllà del mecenatge econòmic.

Els germans Figueras i Sagués tenien un profund sentiment religiós i artístic, van formar part del Cercle Artístic de St.Lluc, com socis protectors des de l’any 1896. Aquesta agrupació aspirava a crear una comunitat d’artistes que entenia l’art com una veritable missió amb una profunda connotació religiosa, dins d’un marc ideològic compromès amb el matís catalanista. Aquest Cercle estava lligat a l’escola Lenz a Beuron i a la Lliga Espiritual de la Mare de Deu de Montserrat, relació de la que neìxen les directrius sota les quals Gaudi es va basar per dissenyar la seva arquitectura, directrius que segons diferents teories , Antoni Gaudí va conèixer gràcies a la seva amistat amb la família Figueras i per una entitat vinculada al Cercle Artístic de Sant Lluc, els Amics de l’art Litúrgic, que tenia com objectiu defensar la renovació de les arts aplicades al culte sagrat.
Amb aquest encàrrec, la família Figueras es consolida com mecenes d’aquest “nou art”, com impulsors d’una nova identitat arquitectònica i cultural a Catalunya, que complementen amb la decoració de les façanes de les seves botigues.

L’inici el trobem l’any 1820 quan Jaume Figueras i Bonastre crea una indústria de pastes de sopa que al 1840 es trasllada a la Rambla 83 (actual Pastisseria Escribà). Un dels seus fills, el besavi del Jordi, Jaume Figueras i Barrulls amb l’ajuda de la seva dona, Maria Sagués, va dinamitzar l’empresa i diversificar el negoci. Al 1902, els fills del matrimoni Figueras i Sagués  van voler posar al dia la imatge de la botiga de les Rambles, coneguda com l’Antiga Casa Figueras.

Per aquesta tasca van contactar amb els millors professionals de l’època, entre els quals es trobàven l’escenògraf Antoni Ros i Güell i el mosaïcista Mario Maragliano entre d’altres.

Gairebé al mateix temps es va dur a terme la decoració de la façana de l’altra botiga de pastes de sopa del Carrer del Carme, descoberta recentment (any 2016). La qual compta amb mosaics realitzats pels mateixos artistes que l’altra botiga.

Gràcies a la relació de la família Figueras amb els corrents intel·lectuals i artístics de l’època, la seva activitat empresarial va quedar lligada per sempre al moviment modernista de principis de segle XX. I no només amb la figura de Gaudí, sinò també amb diferents artistes de l’època i grans pensadors com l’Àngel Guimerà o Pau Casals…entre d’altres.

Totes aquestes influències estan presents en la manera de veure l’art i la joieria d’en Jordi Figueras, i així és com li ha transmès al seu fill, Roger Figueras, que agafa el relleu de l’empresa a partir de l’any 2006, aportant aire fresc i un sistema de treball participatiu. Cada peça neix i es desenvolupa dins de l’empresa (disseny, fundició , acabats, esmaltat…) i la implicació de tots els membres del grup al projecte ha estat clau per a assolir l’èxit. Però allò que és essencial, el que l’ha posicionat en el sector i de neix a ARIOR, ha estat la seva capacitat per a absorbir tota la tradició artesana, assimilar-la i redefinir-la gràcies a la seva inquietud i al seu afany per innovar constantment.

Amb més de 50 anys d’experiència, ARIOR es trova present dins del mercat nacional i internacional. La nostra qualitat posiciona les nostres joies dins del sector, peces sofisticades amb caràcter propi, on hi trobareu una mica de natura i aquest esquitx de creativitat artística que adobem a base de grans dosis de coneixement tècnic i d’ofici junt amb una tradició artesana d’anys, que ens avala més enllà de les nostres fronteres.

Tenim un passat que ens enorgulleix i un futur que ens il·lusiona, som un equip cohesionat que evoluciona conjuntament i mira cap al futur i els nous projectes que vindran sense por i amb molta energia.